kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Alergia krzyżowa. Jak sobie radzić latem?
2014/7/21 23:30:00

Wiosna i lato to trudny czas dla osób uczulonych na pyłki roślin. Okazuje się jednak, że pyłki to nie jedyne „niespodzianki”, które o tej porze roku trapią alergików. Latem silniej mogą się ujawniać alergie krzyżowe – u osób uczulonych na pyłki może występować reakcja alergiczna na niektóre pokarmy.

Zwykle do połowy lipca w powietrzu utrzymuje się wysokie stężenie pyłków traw, do końca sierpnia intensywnie pyli też silnie uczulająca bylica. We wrześniu z kolei alergicy powinni uważać na pyłki ambrozji, które w ostatnich latach coraz częściej pojawiają się w naszym kraju, przenoszone przez wiatr nawet tysiące kilometrów z krajów południowej Europy.

Najczęstsze alergie krzyżowe


Ale pyłki to nie wszystko! Właśnie latem silniej mogą się ujawnić alergie krzyżowe. U osób uczulonych na pyłki może pojawić się silna reakcja alergiczna na niektóre pokarmy (owoce, warzywa, owoce morza), które o tej porze roku są bardziej dostępne.

– Ponieważ istnieją różne zespoły oparte o alergię krzyżową, czyli reakcję organizmu człowieka na wspólną składową cząsteczkę, ich nasilenie zależy od napotkanych alergenów. W zespołach pyłkowo-pokarmowych będzie ono największe latem, zwłaszcza po zjedzeniu w pogodny dzień „zakazanego” (zawierającego uczulającą cząsteczkę) owocu – tłumaczy prof. Krzysztof Buczyłko, kierownik łódzkiego Centrum Alergologii.

– Osoba uczulona np. na pyłki brzozy może reagować na niektóre gatunki jabłek, gruszki, seler, kiwi, marchew itp. tylko w okresie pylenia brzozy, choć w ciągu roku pokarmy te spożywa bez żadnych negatywnych konsekwencji. Najczęściej jednak objawy po ich spożyciu występują całorocznie – dodaje dr Teresa Małaczyńska, ordynator oddziału alergologii i chorób płuc gdańskiego Szpitala Dziecięcego „Polanki”. Najczęściej uczulającymi wziewnymi w Polsce są pyłki brzozy, bylicy i traw oraz roztocze kurzu domowego. Jakie alergie krzyżowe mogą się z nimi wiązać?

1. Jeśli na wiosnę męczył cię katar sienny, czyli objawy alergiczne związane z pyleniem traw i zbóż, wyeliminuj ze swojej diety także ziemniaki, pomidory, seler, groch, kiwi, melony, orzeszki ziemne i produkty mączne.

2. U osób uczulonych na pyłek brzozy, reakcja alergiczna może pojawić się po spożyciu marchwi, selera, pomidora, owoców, takich jak jabłko, gruszka, kiwi, morele, czy brzoskwinie, a także orzechów laskowych lub curry.

3. Alergicy, którzy mają problem z roztoczami kurzu domowego (uczulają one przez cały rok) powinni szczególnie uważać podczas podróży do krajów nadmorskich. Jest bardzo prawdopodobne, że reakcję alergiczną mogą u nich wywołać owoce morza (kraby, krewetki, ośmiornice, czy homary).

– Niebezpieczeństwo polega na tym, że reakcję alergiczną może wywołać nawet niewielka ilość alergenu. Nawet jeśli jesteśmy świadomi, czego mamy unikać, musimy zachować szczególną uwagę na dania podawane w restauracjach. Może się zdarzyć, że w restauracji ktoś niedokładnie umył patelnię i odrobina owoców morza, na które jesteśmy uczuleni dostała się do naszej potrawy. Niestety to wystarczy by wywołać reakcję alergiczną – ostrzega prof. Buczyłko.

Ambrozja, której ataku pyłków możemy spodziewać się we wrześniu też ma swoje alergeny krzyżowe. Uczuleni na nią mogą reagować na rumianek i bylicę.

Strony: [1] [2] [3] następna »

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: alergen, alergia, odczulanie, pyłki roślin


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »