kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Białko w życiu kobiet
2009/11/23 13:30:00

Dzisiejsze kobiety marzą o smukłej sylwetce, jędrnym ciele oraz napiętej, gładkiej skórze. Atrakcyjny wizerunek poprawia poczucie własnej wartości i dodaje pewności siebie. Młodzieńczy wygląd stał się również atutem w życiu zawodowym. Czy w osiągnięciu wymarzonego wyglądu może pomóc... mleko?

Każdego dnia miliony kobiet na świecie wyciskają z siebie hektolitry potu na siłowniach, zajęciach aerobiku bądź w innej katorżniczej formie aktywności fizycznej. Aby szybciej osiągnąć wyznaczony cel, kobiety stosują drakońskie diety. Prześcigają się w zabiegach kosmetycznych i operacjach plastycznych. Bardzo poważnym błędem popełnianym przez kobiety jest niedostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości białka. Jego niedobory potrafią spowolnić, a nawet zastopować efekty gimnastyki.

Białko jest podstawowym budulcem tkanki mięśniowej, czyli naturalnego rusztowania, które decyduje o napięciu skóry i jej młodym wyglądzie. Zwiększony poziom tkanki mięśniowej zapewnia wzrost przemiany materii. W konsekwencji przyspieszy to spalanie kalorii niezależnie od tego, czy ciało poddamy wysiłkowi fizycznemu, czy pozostanie ono w spoczynku. Białko powinno być podstawowym elementem zbilansowanej diety każdej kobiety, która pragnie mieć wymarzone ciało.

Najbardziej korzystne dla ludzkiego organizmu jest białko pełnowartościowe i dobrze przyswajalne. Mleko zawiera witaminy z grupy B, m.in. B1, B2, B6, B12 i kwas foliowy oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, tj. A, D, E. Dostarczając organizmowi po wysiłku fizycznym pełnowartościowe białko zawarte w mleku należy pamiętać, by nie spożywać go jednocześnie roślinnych produktami roślinnymi bogatymi w błonnik tj.: ciemne kasze, płatki owsiane itp. Takie połączenie spowodowałoby spowolnienie i pogorszenie wchłaniania aminokwasów do krwioobiegu.



()
Oprac: Aleksandra Dudzisz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta, mleko, nadwaga, wysiłek fizyczny, ćwiczenia


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »