W słoneczny dzień otacza nas cały czas. Jej dobroczynne właściwości znano już 3000 lat temu w Chinach, dokąd sięga tradycja leczenia dłońmi. Jej naturalne przymioty stosowali do uzdrawiania indyjscy jogowie. Sami korzystamy z niej sprawiając ulgę zmęczonym oczom, zakrywając je dłońmi. Emituje ją organizm matki, gdy tuli noworodka, wpływając w ten sposób na pierwsze chwile życia dziecka i jego późniejszy rozwój. Mowa o podczerwieni, nie bez przyczyny nazywanej energią życia.
Czym zatem jest podczerwień, od tysiącleci wykorzystywana w lecznictwie? Z fizycznego punktu widzenia promieniowanie podczerwone (IR) jest to promieniowanie elektromagnetyczne o długości fali od 780nm do 1mm. Istnieją trzy rodzaje podczerwieni – typ A: podczerwień bliska, typ B: podczerwień średnia oraz typ C: podczerwień daleka. Każde ciało fizyczne o temperaturze większej od zera bezwzględnego emituje promieniowanie podczerwone.
Jak podczerwień działa na żywy organizm? W tkance biologicznej wywołuje przede wszystkim reakcje termiczne. W kontakcie ze skórą skutkuje ogrzaniem i wywołuje pocenie się. Posiada właściwości biostymulacyjne i zdrowotne, stąd jej zastosowanie w przypadku bólów mięśniowych, leczenia kontuzji i stanów zapalnych oraz płytkich zaburzeń krążenia. Z jej pomocą można leczyć takie schorzenia jak: choroby skóry, mięśni, rwa kulszowa, wysokie ciśnienie krwi, stres, zmęczenie, reumatyzm, ból głowy, artretyzm, bezsenność, przeziębienia. Energia podczerwieni korzystnie wpływa na układ sercowo naczyniowy, układ oddechowy, gospodarkę wodno-elektrolitową, czynność wydzielniczą nerek i wielu innych gruczołów. Poza tym obniża napięcie mięśni, zmniejsza pobudliwość nerwową oraz wrażliwość receptorową, przez co działa uspokajająco i przeciwbólowo, a także znacznie przyspiesza przemianę materii. Promieniowanie podczerwone oczyszcza skórę i tkanki podskórne z toksyn i likwiduje cellulit.
Korzystanie z podczerwieni działa zdrowotnie nie tylko na skórę, ale także wspomaga odchudzanie. Podczerwień stymuluje również produkcję kolagenu, odpowiadającego w naszym organizmie za piękną i jędrną skórę. Otwiera pory oraz przyśpiesza krążenie krwi i metabolizm, co powoduje szybsze wchłonięcie preparatów kosmetycznych nałożonych na skórę, zwiększając tym samym ich skuteczność i wspomagając wnikanie do skóry substancji. Skóra zyskuje zdrowy koloryt, staje się gładka i aksamitna.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »