Co roku na przełomie jesieni i zimy, a później także na przedwiośniu wielu z nas nęka tzw. grypa żołądkowa. Jest ona wywoływana przez wirusy jelitowe, (najczęściej rotawirusy), które dostają się do organizmu razem z pokarmem lub drogą oddechową. Zakażenie następuje albo w kontakcie z osobą zainfekowaną, albo poprzez styczność z zanieczyszczonymi przedmiotami. Grypa żołądkowa jest szczególnie niebezpieczna dla dzieci i osób w podeszłym wieku.
Grypa żołądkowa jest chorobą bardzo zaraźliwą, bo wirusy mogą znajdować się wszędzie, na przykład na chlebie czy surowym mięsie. Po dostaniu się wirusa do organizmu następuje jego wysiew w przewodzie pokarmowym, czego efektem jest biegunka, nudności, wymioty, bóle brzucha i gorączka. Leczenie grypy żołądkowej polega głównie na nawadnianiu organizmu, można też przyjmować leki przeciwbiegunkowe i oczywiście nie wychodzić z domu, by ustrzec innych przed zakażeniem. Na szczęście grypa żołądkowa – choć bardzo uciążliwa - trwa zwykle tylko dwa, trzy dni.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »