kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Jak przygotować organizm do zimy?
2015/9/16 21:50:09

Choć za oknem piękna pogoda, a obrazu zbliżającej się złotej jesieni dopełniają charakterystyczne barwy, to jednak przed nami kilka miesięcy o niesprzyjającej aurze. Zmienna pogoda może wpłynąć na naszą odporność, wyraźnie ją osłabiając. Jak przygotować organizm do zimy? Oto kilka prostych porad.


Po pierwsze: Wysypiaj się

Ośmiogodzinne dawki snu oraz regularne pory, o których udajemy się na spoczynek mają kolosalne znaczenie dla odporności każdego organizmu. W trakcie marzeń sennych nasze ciało niweluje poziom hormonu stresu, którego nadmiar może przyczynić się do podatności na infekcje.

Po drugie: Pij wodę

Szklanka wody zaraz po przebudzeniu to sposób na prawidłowo funkcjonujący metabolizm. Ten bezwonny i bezbarwny płyn dodaje sił, oczyszcza organizm z toksyn. Do szklanki ciepłej wody dodaj kilka kropli cytryny, taki napój to dawka witaminy C i detoks dla organizmu.

Po trzecie: Prawidłowa dieta

Zbilansowana dieta to podstawa. Jeśli chcemy troszczyć się o organizm musimy dostarczać mu białek, węglowodanów i tłuszczy nienasyconych. Świeże owoce i warzywa to najlepsze suplementy. Korzystajmy z dobrodziejstw produktów sezonowych. Krem z Dyni z fantazyjnie wyciętymi grzankami z chleba tostowego Dan Cake, sałatka z jarmużem i żurawiną. Jesienna kuchnia daje nam pole do popisu. Korzystajmy z tych możliwości w trosce o dobre samopoczucie.

Po czwarte: Jedz śniadanie

Słynne chińskie porzekadło mówi: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, kolację oddaj wrogowi”. Poranny posiłek jest najważniejszym w ciągu dnia. Spożyte kalorie zostaną wykorzystane w całości. Doskonały i szybki pomysł na rozpoczęcie poranka to np. bułeczka mleczna z domową konfiturą. Kolory lata zaklęte w słoiczku, poprawią samopoczucie i dodadzą pozytywnej energii. Nasza kondycja psychiczna, nie pozostaje bez znaczenia, gdy w grę wchodzi odporność na infekcje.

Po piąte: Uprawiaj sport

“Sport to zdrowie” to porzekadło jest znane chyba każdemu. Osoby regularnie uprawiające umiarkowany wysiłek fizyczny są mniej podatne na zapalenia układu oddechowego. Zaś wydzielające się podczas aktywności endorfiny dodają pozytywnej energii na cały dzień.

Po szóste: Ubieraj się odpowiednio do pogody

Jesienią pogoda potrafi zaskoczyć, dlatego pamiętajmy o stroju na przysłowiowa “cebulkę”. Lekka czapka i szal osłonią zatoki i drogi oddechowe. Kurtka przeciwdeszczowa, pozwoli uniknąć przemoczenia.

Po siódme: Przyprawiaj na zdrowie

Imbir rozgrzeje organizm od wewnątrz w chłodne jesienne dni. Ten korzeń usuwa toksyny, zapobiega stanom zapalnym, pobudza system odpornościowy. Doskonałą miksturą jest odrobina startego imbiru z domowym sokiem wiśniowym. Przed infekcjami chronią także kurkuma i cynamon. Pierwsza z przypraw jest znana ze sowich właściwości przeciwwirusowych i tonizujących. Druga – słynie nie tylko z walorów smakowych, charakteryzuje się silnym działaniem przeciwzapalnym. Kanapka z miodem i cynamonem to smaczna przekąska, która korzystnie wpłynie na zdrowie.

Po ósme: Hartuj organizm

Naprzemienne prysznice z zimnej i ciepłej wody to doskonały sposób na wzmocnienie naszej odporności, ponadto pozbędziemy się w ten sposób niechcianego cellulitu.

Po dziewiąte: Unikaj stresu


Przewlekły stres bardzo niekorzystnie wpływa na stan naszego zdrowia. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, że unikanie lub niwelowanie poziomu stresu może przyczynić się do wzmocnienia układu immunologicznego.

Po dziesiąte: Zażywaj witaminy

Najlepszym źródłem witamin są owoce i warzywa. Możemy suplementować się kapsułkami z tranem i witaminą C. Pamiętajmy jednak, że tabletki, na dłuższą metę, nie zastąpią zbilansowanej diety i naturalnych produktów.

Dan Cake




()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: jesień, odporność, zdrowie, zima


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »