kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Jesz poza domem? Zachowaj zasady higieny
2009/8/2 21:40:00

Jedzenie poza domem, szczególnie latem, staje się modne i na pewno wygodne. Wymaga jednak szczególnej ostrożności i wykształcenia w sobie zachowań prohigienicznych. Jak wynika z raportu "Czysta serwetka?", opracowanego na zlecenie marki Tork, najbardziej bezpieczne są lokale klimatyzowane, a jeśli sięgamy po serwetkę, wybierajmy tę z zamkniętego pojemnika, na której znajduje się dwa i pół razy mniej bakterii niż na serwetkach serwowanych w inny sposób.

Zaniedbania higieniczne stanowią poważne zagrożenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a co za tym idzie - naszego bezpieczeństwa. "Podstawowe zasady higieny powinny obowiązywać nas wszędzie, nawet mimo tego, że większość mikroorganizmów znajdujących się w otoczeniu nie zagraża bezpośrednio naszemu zdrowiu. Istnieją jednak takie, którymi zakażenie może skończyć się poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi, takimi jak salmonella czy wirusowe zapalenie wątroby typu A" - twierdzi prof. dr hab. med. Zbigniew Gaciong, kierownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Nadciśnienia Tętniczego i Angiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Wybór odpowiedniego lokalu jest pierwszą rzeczą, jaką możemy zrobić, aby zadbać o higienę posiłku. Bakterie i grzyby znajdujące się w powietrzu, osiadają się na różnych przedmiotach. "We wszystkich lokalach gastronomicznych, w których przeprowadzane były badania, stwierdzono obecność mikroorganizmów (grzybów i bakterii) - najmniej w lokalach zamkniętych i klimatyzowanych o małym natężeniu ruchu, a ich nagromadzeniu najbardziej sprzyjała otwarta przestrzeń i duże natężenie ruchu" - twierdzi dr Hanka Boszczyk-Maleszak z Instytutu Mikrobiologii Uniwersytetu Warszawskiego, przeprowadzająca badania laboratoryjne do raportu "Czysta serwetka?".

Kiedy wybierzemy już właściwe miejsce, kluczowe znaczenie ma nasza higiena osobista i poziom czystości przedmiotów używanych w trakcie jedzenia posiłku. Nauczyliśmy się zwracać uwagę na czystość przedmiotów, takich jak szklanki czy sztućce, ale wciąż nie zdajemy sobie często sprawy z tego, że bakterie mogą występować także na rzeczach z pozoru czystych, takich jak serwetka. Jak pokazały wyniki badania, najbardziej higieniczną formą podawania serwetek są dyspensery, zamknięte pojemniki, z których wyciągając tylko jedną serwetkę, nie dotykamy kolejnej.

Odwiedzając lokale gastronomiczne, puby i restauracje, powinniśmy zastosować się do kilku prostych zasad, takich jak:

Pamiętaj o dokładnym umyciu i osuszeniu rąk przed każdym posiłkiem. Bakterie występujące na dłoniach mogą być przyczyną poważnych chorób.

Zwracaj uwagę na czystość twojego otoczenia. Bakterie występujące w zanieczyszczonym powietrzu łatwo osiadają na przedmiotach, np. na sztućcach, z których będziesz korzystać.

Spożywaj posiłki w zamkniętych pomieszczeniach. Unikniesz wielu zanieczyszczeń nagromadzonych w powietrzu na zewnątrz, np.: dwutlenku węgla, tlenku azotu, tlenku siarki, pyłów i metali ciężkich.

Zwróć uwagę na higienę podawania produktów, takich jak sztućce, serwetki, wykałaczki. Pamiętaj, najmniej bakterii znajduje się na przedmiotach dopiero wyjętych z opakowania. Im dłuższa ekspozycja na otwartej przestrzeni, tym więcej bakterii może znaleźć się na ich powierzchni.

Zachowania higieniczne powinny nas obowiązywać tak w czasie posiłku, jak i bezpośrednio po nim. Jeżeli mamy możliwość, wybierajmy serwetki wyciągane pojedynczo z pojemnika. Taki sposób podania serwetek gwarantuje higieniczną serwetkę za każdym razem.

Źródło: On Board Public Relations


()
Oprac: Aleksandra Dudzisz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: czystość, higiena osobista, lato, lokale gastronomiczne, posiłki, serwetki


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »