kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Nadwrażliwość zębów? Pomoże picie napojów przez słomkę
2014/7/25 22:51:20

Latem chętniej i częściej sięgamy po gazowane i zimne napoje. Te co prawda działają na nasz organizm orzeźwiająco, ale już zawarte w nich kwasy i cukier są źródłem problemów w jamie ustnej. Chłodne napoje mogą powodować pęknięcia szkliwa i prowadzić do nadwrażliwości zębów. Przed tym możemy się chronić pijąc napoje przez słomkę – twierdzą naukowcy z Academy of General Dentistry.

Słodkie i gazowane napoje obniżają pH

Zawierające kwas fosforowy i cytrynowy napoje gazowane znacznie obniżają poziom pH śliny powodując demineralizację szkliwa. - Kwasy nie tylko atakują nasze zęby w momencie picia napoju, ale również przez godzinę po ich spożyciu – wyjaśnia dr n. med. Mariusz Duda z Duda Clinic Implantologia i Stomatologia Estetyczna w Katowicach. Ponadto nasycone dwutlenkiem węgla napoje mają w sobie duże ilości cukru, który osadza się na zębach i jest idealną pożywką dla bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy. Natomiast sztuczne barwniki mogą spowodować, że uśmiech nie będzie już śnieżnobiały. Zęby mogą po prostu stać się szare lub żółte.

Równie szkodliwe działanie mają napoje niegazowane, np. mrożona herbata lub energetyki. Ich spożywanie może prowadzić do erozji szkliwa i cienkiej warstwy tkanek twardych odpowiadających za utrzymanie kształtu i struktury zębów.

Ale na tym nie kończy się lista problemów z zębami, jakich można nabawić się spożywając ulubione latem napoje. Podczas picia zbyt zimnych, np. o temperaturze 5-10 stopni Celsjusza, zęby mogą doznać szoku termicznego, czego efektem będzie pęknięte szkliwo. Spowoduje to nadwrażliwość zębów, a w powstałych w szkliwie szczelinach osadzać się będą bakterie.

Słomka zmniejsza ryzyko erozji szkliwa


Jak przekonują naukowcy z Academy of General Dentistry, picie napojów przez słomkę redukuje szkodliwy wpływ cukrów i kwasów na zęby, dzięki czemu szkliwo nie jest narażone na demineralizację. Ale samo spożywanie napojów w ten sposób nie wystarczy. Ważne jest to, w jaki sposób to robimy. – Jeden z końców słomki należy umieścić w tylnej części jamy ustnej. Wówczas zęby mają minimalny kontakt ze szkodliwymi w napoju kwasami i cukrami – mówi dr Mariusz Duda.

Ta metoda picia zimnych, nasyconych dwutlenkiem węgla i słodkich napojów minimalizuje ryzyko erozji szkliwa, ale nie zapobiega. Dlatego po ich spożyciu należy pamiętać, by przepłukać usta wodą lub żuć gumę- zawiera ona ksylitol, który stymuluje wytwarzanie śliny. Pomaga ona przywrócić odpowiednie pH w ustach. Należy pamiętać, że bezpośrednio po spożyciu napojów zawierających kwasy nie powinno się szczotkować zębów. – Trzeba odczekać około 30 minut. W przeciwnym razie możemy zetrzeć szkliwo i jeszcze bardziej zaszkodzić zębom – radzi stomatolog.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dentysta, napoje, szkliwo, zęby


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »