Termin „orthorexia nervosa” pochodzi z języka greckiego (od słów „orto” - prawidłowy, dobry i „oreksis” - pożądanie, apetyt), zaś po polsku definiowany jest jako obsesja na punkcie zdrowego żywienia.
Jest to schorzenie nad którym nadal trwają badania. Jako pierwszy użył terminu Ortoreksja użył Steven Bratman w 1997 r. Ten lekarz medycyny w dzieciństwie chorował na alergię. Jej leczenie wykluczało z jego diety pszenne pieczywo i produkty mleczne. Z upływem lat obawa przed jedzeniem, które mogłoby mu zaszkodzić zaczynała przybierać kształty obsesji.
Podobnie jak w przypadku anoreksji i bulimii, ortoreksja ma podłoże psychologiczne. Dotknięte nią osoby skupiają się na diecie, aby wypełnić pustkę w swoim życiu. Jest to dla nich doskonała wymówka przed spotkaniami z rodziną i znajomymi. Niektórzy starają się za pomocą diety zachować zdrowie, a nawet powstrzymać procesy starzenia się organizmu.
Jednak osłabienie organizmu na skutek tego typu restrykcyjnej diety doprowadzić może do zmniejszenia odporności, anemii, a nawet osteoporozy. Ryzyko zdrowotne w dużej mierze zależy od sposobu w jaki dany ortorektyk się odżywia.
Wiele problemów ortorektyków ma naturę społeczną, na przykład coraz trudniej jest takiemu choremu unikać rozmów na temat jedzenia, następuje izolacja, spożywanie posiłków wyłącznie z samotności i wielkim skupieniu, poświęcanie mnóstwa czasu na odpowiedni dobór produktów i wyszukiwanie tych najlepszej jakości. Anorektyk skupia się na ilości, a ortorektyk - na jakości jedzenia.
Jeśli podejrzewasz u siebie tę chorobę odpowiedz na pytania:
1. Czy planowanie posiłków i zakupy zajmują ci więcej niż 3 godziny dziennie? 2. Czy już dziś rozmyślasz, co będziesz jadła jutro? 3. Czy kupiłaś w tym roku co najmniej kilka książek o dietach? 4. Czy codziennie analizujesz, ile zwykle pochłonęłaś kalorii? 5. Czy zwykle robisz zakupy w sklepach ekologicznych? 6. Czy zdarza ci się unikać jakiejś imprezy z powodu niezdrowego menu? 7. Czy czujesz się winna, gdy zjesz coś niezdrowego? 8. Czy lubisz jeść samotnie?
Jeśli odpowiedziałaś "tak" więcej niż pięć razy - skontaktuj się z psychologiem.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »