Otyłość może powodować zmiany w komórkach i gospodarce hormonalnej organizmu, zwiększając prawdopodobieństwo pojawienia się poważnych infekcji dróg oddechowych – pokazują badania przeprowadzone przez dr Niki Ubags z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Maastricht.
Zdaniem dr Niki Ubags z Wydziału Zdrowia, Medycyny i Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu w Maastricht, na otyłość należy patrzeć nie tylko jako wskaźnik masy ciała. Wysokie ciśnienie krwi, złe wartości poziomu cholesterolu czy nieprawidłowa tolerancja glukozy to tylko wybrane, negatywne skutki otyłości. Zespół tych czynników ma z kolei znaczący wpływ na odpowiedź immunologiczną płuc, pełniących funkcję filtra dla szkodliwych i chorobotwórczych substancji, dostających się do organizmu przez układ oddechowy. Tym samym, jak podkreśla dr Ubags, u osób otyłych mamy do czynienia ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na zapalnie płuc i dużym prawdopodobieństwem przekształcenia się w zespół ostrej niewydolności oddechowej.
W swoich badaniach dr Ubags potwierdza również znaczącą rolę neutrofili w zwalczaniu infekcji u osób z otyłością. Te białe krwinki pełnią ważną funkcję w obronie organizmu przed szkodliwymi bakteriami. Zdaniem dr Ubags otyłość wpływa znacząco na zmniejszenie skuteczności ich działania, a tym samym zwiększa ryzyko wystąpienia zapalenia płuc, a nawet zespołu ostrej niewydolności oddechowej.
Otyłość, poza zmianą oddziaływania białych krwinek, wpływa również na poziom wydzielania leptyny, czyli hormonu uwalnianego z tkanki tłuszczowej. Znana jako hormon sytości odgrywa ona kluczową rolę w bilansowaniu przyjmowanego pokarmu i wydatkowanej energii, jak również w przebiegu niektórych procesów fizjologicznych oraz w patogenezie chorób. Jak potwierdza w swoich badaniach dr Ubags jej nadmiar zaburza odczuwanie sytości i może wpływać bezpośrednio na rozwój zapalenia płuc - Dzięki przeprowadzonym badaniom wiemy jak działa ten mechanizm, a ich wyniki mogą posłużyć nam do opracowania nowych metod leczenia i zapobiegania zapaleniu płuc w przyszłości – twierdzi dr Niki Ubags.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »