Za kilka tygodni długo oczekiwane wakacje. Pomimo tak krótkiego czasu dzielącego nas od sezonu letniego, warto pomyśleć o przygotowaniu organizmu do wypoczynku i dalekich podróży. By cieszyć się beztroskimi chwilami, trzeba wzmocnić organizm odpowiednią ilością witamin i składników mineralnych, zwartych m.in. w mleku i jego przetworach.
Jedną z najmniej chcianych niespodzianek na wakacyjnym wyjeździe jest bolesny, chory ząb. Aby wzmocnić swoje zęby, oprócz standardowej higieny jamy ustnej, warto również pić odpowiednią ilość mleka oraz spożywać przetwory mleczne.
Mleko i produkty mleczne to niezmiernie ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży. Są bogate w białko, które jest bardzo dobrze zbilansowane pod względem aminokwasowym, oraz wapń, który korzystnie wpływa na budowę kości i zębów – mówi dietetyk, Dorota Osóbka. - Musimy pamiętać o tym, że mniej więcej 90 proc. naszych kości buduje się do ok. 20. roku życia. Od 20. do 35. roku życia dobudowujemy jeszcze pozostałe 10 proc., natomiast po 35. roku życia wapń z kości już tylko tracimy. W związku z tym niezmiernie ważne jest, żeby właśnie do 20. roku życia dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość tego składnika, najlepiej pod postacią mleka oraz przetworów mlecznych.
Wapń, oprócz tego, że pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, przyczynia się także do prawidłowego krzepnięcia krwi oraz funkcjonowania mięśni. Bierze udział w procesie podziału i specjalizacji komórek. Oprócz wapnia, w utrzymaniu zdrowych kości pomaga witamina D. Jest to witamina tłuszczorozpuszczalna, którą także znajdziemy w produktach mlecznych.
Mleko i produkty mleczne dostarczają również inne, istotne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, składniki odżywcze, takie jak np. witaminy z grupy B – przede wszystkim witaminę B2 oraz B12. Obie witaminy biorą udział w odpowiednim funkcjonowaniu układu nerwowego. Witamina B2 odgrywa ważną rolę w procesie prawidłowego widzenia oraz prawidłowym rozwoju naszej skóry, a także we właściwym funkcjonowaniu błon śluzowych – dodaje Dorota Osóbka. - Częstym objawem niedoborów tej witaminy bywają charakterystyczne zajady w kącikach ust. Przy niewystarczającej ilości witaminy B2 możemy obserwować również łzawienie oczu i uczucie „piasku” pod powiekami. Z kolei brak witaminy B12 może skutkować osłabieniem działania układu odpornościowego oraz nerwowego lub też częstym uczuciem zmęczenia i znużenia, co jest zdecydowanie niepożądane podczas wakacyjnych podróży.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »