Z badania przeprowadzonego przez firmę badawczą IQS and QUANT Group na potrzeby kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku" wynika, że Polki wciąż spożywają za mało warzyw i owoców.
Kampania jest odpowiedzią na niepokojące wyniki sondaży, które pokazują, że Polacy wbrew zaleceniom ekspertów żywienia zapominają o codziennej porcji warzyw i owoców. Z badań wynika, że polskie kobiety i dzieci średnio jedzą owoce i warzywa 2 razy dziennie. Tylko 35% dzieci i kobiet jada je 3 razy dziennie, a jedynie 7% spożywa codziennie zalecane 5 porcji.
Choć w większości zgadzamy się z komunikatami o zdrowotnych właściwościach warzyw, owoców, soków i zawartych w nich cennych składnikach, wciąż nie do końca potrafimy z tej wiedzy korzystać. I pomimo deklaracji, że dbanie o zdrowie i kondycję zarówno swoją, jak i swoich najbliższych jest dla nas niezwykle ważne, przyznajemy się do sporych zaniedbań na tym polu.
Świadomość, że należy spożywać pięć porcji warzyw, owoców i soków dziennie jest niepokojąco niska wśród polskich matek. Tylko 16% uważa, że trzeba co najmniej 5 razy dziennie jeść owoce i warzywa, a aż 22% uważa, że wystarczy robić to nie częściej niż 1 raz dziennie. Aż 46% spośród osób, które jedzą owoce i warzywa rzadziej niż 4 razy dziennie, jako usprawiedliwienie podaje brak czasu. Tempo, w jakim żyją dzisiejsze kobiety i wielość obowiązków często sprawiają, że mają one wrażenie braku czasu.
- Niechęć do przygotowywania nie jest usprawiedliwieniem - komentuje wyniki badania dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia. - Na rynku można znaleźć ofertę skierowaną do zabieganych i zapracowanych z produktami przetworzonymi, np. mrożonkami, sokami itd. oraz różnego rodzaju udogodnienia techniczne. Dzięki temu owoce i warzywa mogą być obecne na naszych stołach przez cały rok. Brak czasu to łatwe wytłumaczenie własnego lenistwa i niewiedzy. Badanie wykazało, że w polskich domach, mimo dostępności wielu rodzajów owoców w sklepach, regularnie w zdecydowanej większości jada się tylko cztery ich rodzaje (jabłka, mandarynki, banany i pomarańcze). Tymczasem dla prawidłowego funkcjonowania organizmu zalecana jest różnorodność. To samo dotyczy spożywanych warzyw (najczęściej w naszych domach można znaleźć marchewki, ogórki, kapustę, pomidory i buraczki).
Miejscem, w którym respondentki najczęściej spożywały owoce, był dom. W nim jadało je prawie 100% ankietowanych. Niestety - poza nim spożycie owoców zdecydowanie spada. Tylko 33% jada je w pracy. Nie mamy zwyczaju zabierać ich ze sobą np. na spacer czy w podróż.
Podobnie dzieje się w przypadku warzyw - jemy je głównie w domu. Zdecydowanie częściej natomiast serwujemy je na przyjęciach i imprezach (1/4 ankietowanych) oraz w pracy - 1/6 respondentek zdarza się je jadać np. w porze lunchu. Warzywa częściej niż owoce wybierane są również z menu w restauracji (17%).
- Według wielu osób przygotowanie warzyw jest pracochłonne, dlatego surówki czy sałatki jadane są rzadko, zwłaszcza poza domem, a w domu często w ilości niewystarczającej - mówi dr Jarosz. - Tłumaczymy to zabieganiem, zapracowaniem itd. Na przyjęciu chętniej sięgamy po różnego rodzaju warzywa, bo już są gotowe, a poza tym są trendy. Nawet, jeśli wolelibyśmy zjeść coś „konkretnego", to rezygnujemy, ponieważ inni patrzą. Lubimy być dobrze postrzegani. Spożycie owoców i warzyw wśród dzieci nie jest lepsze niż wśród ich matek. Zaledwie 5% dzieci badanych kobiet spożyło poprzedniego dnia zalecaną porcję owoców. Nie więcej niż dwa razy w ciągu dnia jakiekolwiek owoce jada 2/3 badanych dzieci. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku warzyw. 19% dzieci je warzywa rzadziej niż 1 raz dziennie.
37% badanych kobiet nie daje dzieciom do szkoły owoców, a aż 81% - warzyw. Zdecydowana większość matek daje owoce w formie surowej, warzywa zaś przemyca w kanapkach na drugie śniadanie. Niestety tylko niecałe 60% dzieci zjada owoce i warzywa, które daje im mama.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »