kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Ryba - rzadki gość w menu Polaka
2015/8/20 23:50:00

Statystyczny Polak zjada tylko 13 kg rocznie ryb rocznie, podczas gdy inne narody nawet ponad 60 kg. Choć na ogół mamy świadomość właściwości zdrowotnych, które płyną ze spożycia ryb, to decydujemy się na dania rybne głównie w sezonie letnim i w czasie świąt Bożego Narodzenia.


Według zeszłorocznego raportu CBOS pt. „Zachowania żywieniowe Polaków”, w diecie zdecydowanej większości Polaków niemal wszystkie podstawowe produkty spożywcze występują we właściwej ilości, czyli nie występują ich niedobory i nie są spożywane w nadmiarze. Wyjątek stanowią ryby – 60% badanych je ich zbyt mało.

Ryby – zdrowe, smaczne i niskokaloryczne

Ryby są źródłem wielu cennych składników – kwasów tłuszczowych omega-3, jodu, selenu, witaminy D oraz pełnowartościowego białka. Zawierają tłuszcze, które dobrze wpływają na pracę mózgu i serca, poprawiają koncentrację oraz posiadają właściwości uodparniające. Z danych PizzaPortal.pl wynika, że 54% posiłków rybnych zamawiają kobiety. Przewaga kobiet może wynikać z faktu, że odpowiednio przygotowane dania rybne są niskokaloryczne, zdrowe i mogą uzupełniać dietę osób dbających o zgrabną sylwetkę.

Ryba nad morzem na wakacjach

Polacy częściej zamawiają dania rybne w okresie letnim, niż w pozostałych porach roku, a najwięcej zamówień ma miejsce na północy Polski – przede wszystkim w Trójmieście i innych nadmorskich miejscowościach, co potwierdzają dane PizzaPortal.pl. Najpopularniejszą i najczęściej wybieraną rybą jest łosoś – stanowi 41% zamówień spośród wszystkich dań rybnych. Użytkownicy PizzaPortal.pl rzadziej decydują się na pstrąga (18%), dorsza (14%) i tuńczyka (11%). Natomiast spośród owoców morza zdecydowanie najpopularniejsze są krewetki (70%).
fot. PizzaPortal.pl

Alternatywą dla jedzenia ryb w czystej postaci jest sushi, którego popularność nadal się utrzymuje. Jak wynika z raportu PizzaPortal.pl podsumowującego trendy jedzeniowe w 2014 roku, 28% użytkowników decydowało się na kuchnię japońską (sushi) spośród innych kuchni azjatyckich. Zamawiając sushi, Polacy najczęściej wybierają nigiri z łososiem (35%). Nieco rzadziej decydują się na sushi maki z łososiem (28%) czy sushi maki z paluszkami krabowymi (14%).



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta, kuchnia, owoce morza, ryby, sushi, zdrowie


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »