Stragany uginają się teraz pod ciężarem jesiennych owoców: jabłek, śliwek, gruszek. A co wyniknie z połączenia śliwki i jabłka? Pyszny i zdrowy sok.
Te bogate w błonnik i witaminy owoce wpływają korzystnie na trawienie, przeciwdziałają zaparciom i wzmacniają układ odpornościowy. Zawierają też sporo witamin z grupy B, dlatego koją nerwy i poprawiają humor. I jabłka, i śliwki są prawdziwą skarbnicą błonnika i pektyn, czyli naturalnych przeciwutleniaczy, a to gwarantuje aktywną ochronę przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się skóry i aktywizację komórek nowotworowych. Błonnik wpływa także znakomicie na przemianę materii, co sprawia, że sok świetnie sprawdza się w dietach odchudzających. Działanie antyoksydacyjne wzmagają w śliwkach, szczególnie w ich ciemnych odmianach, polifenole, w tym katechiny i kwas chlorogenowy. Dzięki tym związkom dieta obfitująca w śliwki działa antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.
Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy, usuwa z organizmu wolne rodniki, wpływa też korzystnie na urodę - przeciwdziała wiotczeniu skóry i zapewnia jej młody wygląd. Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie.
Jabłka zawierają także witaminy A, B oraz potas, cynk i magnez. Potas usprawnia działanie układu nerwowego, polepsza koncentrację, cynk poprawia odporność organizmu oraz wpływa na polepszenie stanu włosów i skóry. Magnez bierze udział w ponad trzystu procesach przebiegających w naszym organizmie, m.in. wzmaga koncentrację, pomaga w okresach zwiększonej podatności na stres i w czasie intensywnego wysiłku fizycznego.
Dzięki zawartości potasu sok z jabłek i śliwek wzmacnia serce, magnez regeneruje układ nerwowy, żelazo i fosfor mają korzystny wpływ na poziom czerwonych krwinek, a wapń wzmacnia układ kostny. Dodatkowo sok pomaga oczyszczać organizm z nagromadzonych w nim toksyn i ma działanie przeciwmiażdżycowe.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »