kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Tłuszcze w diecie cukrzyka
2015/11/11 23:13:17

W Polsce na cukrzycę choruje około 2 milionów osób. Liczba chorych cały czas rośnie – wiele osób zmaga się z tym poważnym problemem, nie wiedząc nawet, że choruje. Osoby chore na cukrzycę powinny prawidłowo się odżywiać, kontrolując spożycie węglowodanów złożonych i cukrów prostych, ale też i tłuszczów. Jak właściwie zbilansować tłuszcze w osoby cierpiącej na cukrzycę?

Jak wynika z najnowszych danych Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej, na całym świecie żyje 387 milionów ludzi ze zdiagnozowaną cukrzycą, a blisko 180 milionów choruje nie wiedząc o tym.

Liczba cukrzyków cały czas rośnie – wielu ekspertów twierdzi, że mamy do czynienia z groźną epidemią i przewiduje dalszy wzrost zachorowań. Do przyczyn powiększania się rzeszy chorych na cukrzycę zaliczana jest nieodpowiednia dieta, składająca się z produktów zawierających dużo dodanego cukru, zmniejszenie aktywności fizycznej i co za tym idzie – otyłość. Co ciekawe, ponad 75% cukrzyków żyje w krajach rozwijających się, gdzie w ostatnich dziesięcioleciach tradycyjna dieta bogata w naturalne produkty takie jak warzywa, owoce, produkty zbożowe, ustąpiła miejsca produkrom przetworzonym i niezdrowym nawykom żywieniowym, prowadzącym do otyłości.

Większość chorych, którzy znajdują się pod stałą opieką lekarza, zdaje sobie sprawę, jak ważne w tej chorobie są prawidłowe żywienie i umiarkowany, regularny wysiłek fizyczny. Jednak zalecenia diabetologów koncentrują się głównie na kontroli spożycia węglowodanów złożonych i cukrów prostych, a temat tłuszczu jest często pomijany. Z okazji Światowego Dnia Cukrzycy dr Lucyna Pachocka z Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia radzi jak prawidłowo zbilansować tłuszcze w diecie cukrzyka.

- Rekomendowane spożycie tłuszczów w przypadku cukrzyków nie różni się szczególnie od zaleceń dla osób zdrowych, co oznacza, że ok. 25-30% energii w diecie powinno pochodzić z tego źródła. Bardzo ważna jest jednak jakość tłuszczów spożywanych przez osoby chore na cukrzycę – powinny one dążyć do ograniczania ilości tłuszczów nasyconych (obecnych m.in. w maśle, tłustym mięsie, serach podpuszczkowych) ponieważ ich nadmierne spożycie prowadzi do wzrostu stężenia cholesterolu LDL we krwi. Podwyższone stężenie cholesterolu, w odróżnieniu od cukrzycy, jest modyfikowalnym czynnikiem ryzyka chorób serca. Cukrzycy powinni więc zastępować tłuszcze bogate w nasycone kwasy tłuszczowe kwasami nienasyconymi. Ta prosta zmiana w diecie może korzystnie wpłynąć na obniżenie ryzyka zarówno chorób serca, jak i udarów w tej grupie pacjentów - zaleca dr Lucyna Pachocka.

Jak zwiększyć spożycie korzystnych tłuszczów nienasyconych w codziennej diecie? Przede wszystkim należy szukać ich w olejach roślinnych, miękkiej margarynie, orzechach, nasionach, tłustych rybach morskich.

- Przygotowując kanapki (najlepiej z razowego pieczywa) warto użyć miękkiej margaryny – produkowana jest z olejów roślinnych i stanowi źródło cennych kwasów tłuszczowych nienasyconych m.in. omega 3 i 6. Na szczęście od wielu lat dobrej jakości miękkie margaryny nie zawierają szkodliwych tłuszczów trans, są więc polecane w codziennej diecie. Warto też zwiększyć ilość zjadanych ryb (do ok. 2 razy w tygodniu). Ponadto spożywać awokado, pestki dyni czy słonecznika. Cukrzycy, jako osoby zagrożone chorobami układu krążenia, powinny też dbać o prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi. Dla osób z podwyższonym cholesterolem dobrą opcją są margaryny wzbogacane fitosterolami. Korzystny efekt występuje przy spożyciu od 1,5 do 3 g steroli/dobę. Jeżeli na przestrzeni 2-3 tygodni codziennie spożyjemy od 1,5 do 2,4 g steroli roślinnych, czyli ok. 30 g margaryny (jest to ilość wystarczająca na posmarowanie 3-4 kromek pieczywa), to uzyskamy efekt w postaci obniżenia stężenia „złego” cholesterolu LDL o 7 - 10% - dodaje dr Pachocka.



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: cukrzyca, dieta, tłuszcze, węglowodany


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »