Nietolerancja laktozy. Jak uniknąć niedoborów wapnia?
2015/6/10 23:30:00
Ważne źródło białka
Unikanie spożycia nabiału wydaje się więc naturalną metodą walki z tą dolegliwością, w praktyce jednak może prowadzić do znacznie poważniejszych schorzeń. Rezygnując z nabiału wykluczamy z naszej diety podstawowe źródło wapnia. Jest on odpowiedzialny za mechaniczną wytrzymałość kości i zębów, odgrywa ważną rolę w przekazywaniu impulsów nerwowych odpowiedzialnych za skurcze i rozkurcze mięśni, w tym mięśnia sercowego. Wapń jest również wykorzystywany do aktywizacji i tworzenia hormonów oraz enzymów. Jego niedobór objawia się częstymi skurczami mięśni, bólami stawów, drętwieniem i mrowieniem kończyn oraz spowolnionym tętnem. Wraz z długotrwałym niedoborem pojawiają się bardziej widoczne skutki jak np. częste krwotoki z nosa, ubytki w uzębieniu, częste złamania kości. Dzienne zapotrzebowanie na ten składnik u dorosłego człowieka waha się, w zależności od płci i wieku, od 1000 do 1200 mg. Odstawiając mleko, sery, jogurty czy inne produkty mleczne bardzo trudno będzie nam zastąpić ten składnik w codziennej diecie. Dla zobrazowania, 100 ml 2 proc. mleka zawiera około 120 mg wapnia, natomiast w tej samej ilości jogurtu naturalnego znajduje się 170 mg. Specjaliści polecają czasem osobom nietolerującym laktozę większe spożycie soi, nasion suchych czy płatków i otrębów bogatych w wapń, jednak samo pokrycie dziennego zapotrzebowania nie wystarczy. Wysoka zawartość błonnika, fosforu i kwasu szczawiowego w tych produktach sprawia, że drastycznie obniża się przyswajalność wapnia i jego nieznaczne wchłanianie nie zapewni zdrowych i mocnych kości.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »