Po czwarte: wspomaganie z apteki. Większość z nas ma w swoich apteczkach leki pomagające przy niestrawności, zgadze czy mdłościom. Są skuteczne i działają bardzo szybko przynosząc ulgę. Równie pomocne w leczeniu niestrawności są znane od wielu lat zioła: mięta, rumianek, dziurawiec, koper włoski i mniszek. Mają one działanie rozkurczowe, żółcio – i moczopędne, a także lekko przeczyszczające. Napary z tych ziół można pić nawet kilka razy dziennie, po lub między posiłkami.
Po piąte: docenić rolę dobrych bakterii. Nadmiar świątecznych kalorii (zwłaszcza tych pochodzących ze słodkich i tłustych potraw) zaburza florę bakteryjną naszego przewodu pokarmowego. Aby przywrócić w nich równowagę, jedzmy serki lub jogurty zawierające żywe kultury bakterii probiotycznych.
A po szóste po prostu jedzmy mniej, aby te święta były naprawdę zdrowe.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »