kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Zimowy urlop na nartach. Jak przygotować organizm?
2014/2/13 15:40:00

Zadbaj o zdrowe kości i stawy

Zimą nietrudno o utratę równowagi i uraz kończyn. O tego typu sytuacje jeszcze łatwiej, gdy uprawiamy zimowe sporty, takie jak jazda na łyżwach, snowboard czy narciarstwo. Przed sezonem warto więc pamiętać o dwóch rzeczach: po pierwsze należy wzmocnić swoją kondycję poprzez regularne ćwiczenia. Może to być spacer, wizyta na basenie lub zajęcia fitness.

Po drugie należy wzmocnić nasze kości, by nie dopuścić do złamań, skręceń i stłuczeń.
– Najlepiej, jeśli wzbogacimy wówczas naszą dietę o wapń i witaminę D. Tę pierwszą substancję można spotkać przede wszystkim w mleku, jogurtach i serach. Drugi składnik diety narciarza znajduje się w tranie, rybach morskich takich jak: łosoś, tuńczyk, makrela – mówi dr n. med. Hanna Stankowiak-Kulpa.

Nie daj się chorobie

Na stoku bardzo łatwo wyziębić lub przegrzać organizm. Nasza odporność może być wtedy wystawiona na ciężką próbę, tym bardziej, że zimą mało w naszej diecie warzyw i owoców, które mają w sobie wiele składników naturalnie wspierających układ immunologiczny. Chcąc zachować dobrą formę przez cały sezon, należy przyjmować witaminę C. Dobrym pomysłem jest również picie soku z aloesu. Z pewnością nie zaszkodzi też jedzenie kaszy jęczmiennej czy płatków owsianych. Według naukowców substancje te bogate są w beta gluten, który ma właściwości antybakteryjne.

By nie dopuścić do przeziębienia, należy też ubierać się na cebulkę co zapobiega wychłodzeniu się organizmu. Nie zapominajmy o ciepłej czapce i szaliku. Dobrze jest też zaopatrzyć się w bieliznę termoaktywną, która odprowadza wilgoć ze skóry, dzięki czemu nie jest nam zimno.

Strony: [1] [2]

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: narty, urlop, witaminy, wypoczynek, zdrowie, zima, śnieg


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »