kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Co powinniśmy wiedzieć o jabłkach?
2014/8/22 18:20:00

Ten owoc doczekał się ostatnio wielkiej medialnej sławy. Jabłko, bo o nim mowa, to obecnie jeden z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jego smak zna każdy z nas, ale czy wiemy, za co cenimy dziś jabłka? Co o nich powinniśmy wiedzieć podpowiada Karolina Borkowska, dietetyk Grupy LUX MED.

Jabłka są nie tylko smaczne i tanie, ale przede wszystkim zdrowe. Nawet znane angielskie przysłowie „an apple a day keeps the doctor away" mówi, że unikniemy wizyty u lekarza, gdy będziemy codziennie spożywali chociaż jedno jabłko. I jest w tym nieco prawdy.

Jabłka mogą być konsumowane w stanie świeżym, jako owoce deserowe oraz w postaci przetworzonej jak np. soki, kompoty, konfitury. Owoce te są bogate w biologicznie czynne związki, wśród których za główne substancje prozdrowotne uważa się błonnik pokarmowy, związki fenolowe, witaminę C oraz potas. Jabłka zawierają dużą ilość pektyn (frakcja błonnika pokarmowego), które odgrywają istotną rolę w regulacji zaburzeń gospodarki lipidowej – nie tylko dlatego, że obniżają stężenie cholesterolu chroniąc tym samym przed rozwojem miażdżycy i zawałami serca, ale reguluje również procesy trawienne i przeciwdziała uciążliwym zaparciom; z kolei związki fenolowe m.in. obniżają ciśnienie tętnicze krwi.

Ponadto zawarta w jabłkach spora dawka witaminy C korzystnie wpływa na wzmocnienie odporności organizmu i walkę z drobnoustrojami, a związki krzemu i cynku znacznie poprawiają kondycję włosów czy paznokci. Warto też dodać, że owoce te są doskonałą przekąską dla osób, które dbają o dietę i walczą z otyłością, gdyż w 100g jabłek jest zaledwie 50 kcal.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: jabłka, owoce, witaminy, zdrowie


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »