kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Europejski Dzień Otyłości - 24 październik
2009/10/20 20:50:00

Otyłość staje się jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych we współczesnym świecie. W Polsce blisko 60% osób powyżej 50. roku życia cierpi na nadwagę, a i tak zaliczani jesteśmy do szczuplejszych narodów europejskich. Niestety, te wskaźniki rosną. Co więcej, sytuacja pogarsza się wśród osób młodych i dzieci.

Przyczyny otyłości u osób chorych na cukrzycę są wynikiem dziedzicznej predyspozycji do otyłości, jednakże głównym powodem rozwoju otyłości jest nadmierne spożycie kalorii. Otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 - około 90% diabetyków cierpi na otyłość brzuszną, która utrudnia walkę z cukrzycą. Otyłości mogą towarzyszyć inne zaburzenia gospodarki węglowodanowej, jak nieprawidłowa tolerancja glukozy i nieprawidłowa glikemia na czczo. Jednym z elementów modyfikujących styl życia chorych na cukrzycę i otyłość jest leczenie dietetyczne. Dieta cukrzycowa powinna być urozmaicona i zawierać wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Zaleca się spożywanie produktów zawierających rozpuszczalne włókna roślinne - chleb razowy, świeże owoce i warzywa, nietłuste ryby. Pożądane jest spożywanie produktów bogatych w błonnik pokarmowy. Poza dietą nacisk powinno się położyć na regularną aktywność fizyczną. Regularna porcja wysiłku zmniejsza tkankę tłuszczową w organizmie i poziom cukru we krwi oraz zapotrzebowanie organizmu na insulinę.

Aby zwrócić uwagę na konsekwencje otyłości, 24 października obchodzony jest Europejski Dzień Otyłości. Podstawowym warunkiem skutecznej walki z cukrzycą jest umiejętność samodzielnego oznaczania glikemii oraz trafnego interpretowania wyników. Pod pojęciem samokontroli kryje się szereg zachowań umożliwiających monitorowanie stanu zdrowia przez diabetyka i odpowiednie reagowanie na zaobserwowane zmiany. Choć powinna to być czynność naturalna i odruchowa, ponad 50% diabetyków nie przeprowadza jej, narażając się w ten sposób na zwiększone ryzyko powstania nie wykrytych w porę powikłań cukrzycy czy też w skrajnych przypadkach stanów zagrożenia życia. Pełna samokontrola obejmuje: pomiary stężenia glukozy we krwi przy użyciu glukometru, kontrolę stężenia glukozy i acetonu w moczu; kontrolę ciśnienia tętniczego krwi, pomiar masy ciała, oznaczanie mikroalbuminurii w moczu, kontrolę stóp i prowadzenie „Dzienniczka samokontroli". Systematyczna samokontrola glikemii ogranicza ryzyko wystąpienia stanów zagrożenia życia - incydentów hipoglikemii (niedocukrzenia). Hipoglikemia jest często konsekwencją braku lub nieprawidłowej samokontroli cukrzycy.

Samodzielną kontrolę postępów w leczeniu cukrzycy umożliwiają glukometry. Rozróżnia się glukometry fotometryczne (kolorymetryczne) i biosensoryczne (elektrochemiczne). Glukometry biosensoryczne zostały znacznie udoskonalone w porównaniu do glukometrów fotometrycznych - ich działanie polega na tym, że mierzą przepływ prądu elektrycznego wywołanego przez reakcję między glukozą a odczynnikiem na pasku testowym. Nowoczesny glukometr jest urządzeniem niewielkich rozmiarów o intuicyjnej obsłudze. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne (PTD) rekomenduje takie glukometry, które przedstawiają jako wynik badania stężenie glukozy w osoczu krwi (np. wszystkie z oferty firmy Genexo). Nie trzeba wówczas samodzielnie przeliczać wyniku.

Bądźmy wszakże świadomi, że glukometry i paski służą do samodzielnej kontroli postępów w leczeniu cukrzycy, zaś do rozpoznania tej choroby niezbędne jest badanie glukozy we krwi metodą laboratoryjną.



()
Oprac: Aleksandra Dudzisz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: cukrzyca, glukometr, glukoza, hipoglikemia, nadwaga, otyłość


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »