Miedź jest pierwiastkiem, o którym powinniśmy pamiętać zwłaszcza teraz, w okresie jesienno – zimowym, bo jego niedobory w organizmie skutkują zmniejszoną odpornością, a więc częstymi infekcjami. Oprócz tego miedź chroni przed osteoporozą, poprawia pamięć, zapobiega chorobom serca i układu krążenia oraz hamuje wzrost bakterii. Gdzie jej szukać?
W organizmie człowieka miedź występuje w niewielkiej ilości, ale za to we wszystkich tkankach - głównie w wątrobie, mózgu, sercu i nerkach. Wraz z żelazem transportuje tlen do każdej komórki, ma istotny wpływ na pracę mózgu: myślenie, zapamiętywanie i kreatywność. Chroni przed wolnymi rodnikami, które atakują między innymi komórki nerwowe mózgu doprowadzając do ich uszkodzenia, a czasem obumarcia.
Miedź znajdziemy w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Jej bogatym źródłem są zarodki pszenne, otręby, orzechy, podroby, rośliny strączkowe, ser żółty, płatki owsiane, gorzka czekolada i awokado. Niemowlęta do roku potrzebują 0,4 – 0,7 mg miedzi dziennie, dzieci do 10 lat 1 – 2 mg, dorośli i dzieci powyżej 10 lat 1,5 – 3 mg.
Zdrowy, dobrze odżywiający się człowiek raczej nie powinien mieć niedoboru miedzi. Pojawia się on u osób cierpiących z powodu częstych biegunek, odchudzających się, a także tych, które zażywają dużo suplementów cynku, kadmu, fluoru i kwasu fitynowego. O niedoborze miedzi mogą świadczyć takie objawy, jak niedokrwistość, obrzęki, problemy z koncentracją i pamięcią, nadpobudliwość, kruche, łamliwe kości, częste infekcje. W przypadku przedawkowania miedzi pojawiają się bóle mięśni i żołądka, mdłości, zaburzenia pracy wątroby, serca i układu oddechowego.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »