kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Zimowy jadłospis
2017/1/28 22:40:00

Zmienna jesienna pogoda, oraz zimowy chłód sprawia, że w tym czasie szczególnie narażeni jesteśmy na przeziębienia i różnego rodzaju infekcje. Chcąc wspomóc organizm w walce z wirusami często sięgamy po witaminowe suplementy diety. Zapominamy, że jest prostszy i tańszy sposób na wzmocnienie organizmu, zanim kolejny raz kupimy syrop, czy pastylki przyjrzyjmy się temu, co jemy.

Odpowiednio skomponowana dieta to podstawa sprawnego funkcjonowania organizmu. Jeść powinniśmy w miarę regularnie, najlepiej, co 3-4 godziny, szczególną wagę przykładać należy do ciepłych posiłków. Spożywane potrawy powinny dostarczyć organizmowi węglowodanów potrzebnych do od produkcji ciepła.

Dobrym początkiem dnia będzie, więc śniadanie składające się z płatków zbożowych, suszonych owoców, miodu, ciemnego pieczywa, mleka, lub naturalnego jogurtu. Do swego codziennego jadłospisu warto wprowadzić natkę pietruszki, cebulę i czosnek. W chwilach gorszego samopoczucia nie powinniśmy zapominać o domowych metodach wzmacniania organizmu. Działający bakteriobójczo syrop z cebuli, lub ciepłe mleko z miodem to sprawdzone sposoby na jesienne i zimowe dolegliwości.

Adekwatna do pory roku dieta pomoże w utrzymaniu dobrego nastroju nawet w mroźne zimowe wieczory. Ze swego antydepresyjnego działania znane są witaminy z grupy B, znajdziemy je w mleku, przetworach mlecznych i zbożowych, jajach, orzechach, zielonych roślinach liściastych. Witaminy z grupy B ważne są również, dlatego, że stanowią składnik wielu enzymów i biorą udział w powstawaniu krwinek.

Dbając o sprawne funkcjonowanie układu odpornościowego nie można zapomnieć o dostarczaniu organizmowi składników mineralnych takich jak selen i cynk. Źródłem selenu są ryby morskie, produkty zbożowe, otręby i kiełki, cynk znajdziemy natomiast w mięsie i jajach.

Nie do przecenienia jest rola, znanej z antyoksydacyjnego działania witaminy C. Jej bogatym źródłem są: brokuły, pomidory, kiszona kapusta, mandarynki.

W chłodne zimowych dni pamiętajmy o rozgrzewających właściwościach goździków, czy soku z malin.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: cebula, czosnek, goździki, jesień, jogurt, maliny, mandarynki, miód, odporność, przeziębienia, ryby, witaminy


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »