Miód to naturalny produkt spożywczy, jest słodki, wysokokaloryczny, konserwujący i leczniczy. Od tysięcy lat wykorzystuje się go w lecznictwie, informacje o jego zdrowotnych właściwościach znaleźć można już w notkach sumeryjskich. Ojciec medycyny, Hipokrates używał miodu do przygotowania maści i słodzenia ziołowych napojów.
Aby w pełni cieszyć się urokami jesieni i nie dać się jesiennej słocie, należy zadbać o odporność i dobre samopoczucie. Zamiast tak popularnych dziś, kolorowych tabletek, można wypróbować sprawdzone sposoby babuni - zawsze skuteczne, ponownie wracają do łask. A właśnie jednym z takich sposobów jest naturalny miód. Miód ma działanie bakteriobójcze, bakteriostatyczne, jest doskonałym lekarstwem przy przeziębieniach i schorzeniach górnych dróg oddechowych. Oprócz tego miód ma właściwości odżywcze.
W zależności od rodzaju miodu jest on pełen wartościowych i potrzebnych nam składników. Korzystnie oddziałuje na metabolizm w zakresie przemiany węglowodanów, białek i tłuszczów. Specjaliści w dziedzinie mikrobiologii odkryli, że miód powstrzymuje rozwój bakterii, także tych odpornych na działanie antybiotyków. Jeśli więc męczy nas przeziębienie, gorące mleko z miodem nie tylko poprawi nam nastrój, przypominając ciepłe, letnie dni, ale również złagodzi przykre objawy przeziębienia. Dzięki działaniu odżywczym, miód usuwa szkodliwe produkty przemiany materii.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »