kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Śniadania w diecie dzieci i dorosłych
2015/6/18 23:50:00

Zdecydowana większość Polaków - 96 procent - twierdzi, że regularnie spożywa śniadania. Zdaniem ekspertów nasze nawyki żywieniowe sprawiają, że nie jesteśmy w stanie skomponować właściwie porannego posiłku. Jak powinno wyglądać prawidłowo zbilansowane śniadanie i jaka jest jego rola w diecie dzieci i dorosłych opowiada dr Aneta Górska-Kot, Ordynator Oddziału Pediatrii w Szpitalu Dziecięcym przy ul. Niekłańskiej w Warszawie.

Do tego, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia nie trzeba dzisiaj nikogo przekonywać. Fakt, że ostatnie badanie wykazało, że blisko 96% polskich rodzin jada śniadania potwierdza, że istnieje duża świadomość wagi tego posiłku. Od lat eksperci ds. żywienia zwracają uwagę, że to posiłek ważny dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego rolą jest dostarczenie energii na cały dzień. Prawidłowo skomponowane śniadanie to również zapobieganie wielu zaburzeniom, w tym zaburzeniom metabolizmu. Po latach złe nawyki żywieniowe mogą bowiem prowadzić do nadwagi bądź otyłości, czy zaburzeń układu naczyniowego.

- Najnowsze badanie pokazało, że chociaż Polacy jedzą śniadanie to ciągle nie możemy powiedzieć, że komponują wartościowy posiłek. Podstawowy problem wynika z faktu, że chociaż śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, to niestety mamy na nie bardzo mało czasu. Dlatego najczęściej w polskich domach spotykamy się z sytuacją, że głównym składnikiem śniadania są kanapki z serem lub wędliną, przez dorosłych popijane kawą lub herbatą, a w przypadku dzieci mlekiem lub kakao. W takim śniadaniu praktycznie nie występuje porcja warzyw lub owoców, którą zgodnie z medyczną wiedzą powinniśmy zjadać min. pięć razy dziennie – mówi dr Aneta Górska-Kot, Ordynator Oddziału Pediatrii w Szpitalu Dziecięcym przy ul. Niekłańskiej w Warszawie.

Słowa eksperta znajdują potwierdzenie we wspomnianym badaniu, które pokazało, że aż 81% Polaków (dzieci i dorosłych) do śniadania pije herbatę. Na drugim miejscu znalazła się kawa, którą zadeklarowało aż 43% badanych. W przypadku dzieci podawane jest też mleko (26% badanych) oraz kakao (23% badanych). Zaledwie 13% zadeklarowało, że do śniadania pije sok, którego szklanka stanowi jedną z pięciu dziennych zalecanych przez ekspertów porcji warzyw lub owoców. - Brak warzyw i owoców w śniadaniu dzieci to obecnie duży problem w rozwiniętych społeczeństwach, które borykają się z ciągle rosnącym problemem nadwagi u najmłodszych i wśród młodzieży. Dla rodzica włączenie porcji warzyw i owoców do śniadania dziecka jest tym trudniejsze, że maluchy i młodzież mają inne niż dorośli preferencje smakowe. Dzieci kapryszą, nie chcą zjeść warzywa bądź owocu, który jest pokrojony do kanapki. A poranek to bardzo newralgiczny czas, kiedy najczęściej cała rodzina spieszy się. W efekcie śniadanie najmłodszych jest ubogie w witaminy, sole mineralne, mikro- i makroelementy oraz różne antyoksydanty, które znajdują się w warzywach i owocach, a które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym mózgu dzieciaków – stwierdza dr Aneta Górska-Kot i dodaje: - Rezygnacja z warzyw, owoców lub szklanki soku podczas śniadania powoduje nie tylko bieżące braki energii i substancji odżywczych, ale również kształtuje nieprawidłowe nawyki żywieniowe. W takich sytuacjach istnieje duże prawdopodobieństwo, że w życiu dorosłym dzisiejsze dzieci będą powtarzać błędy żywieniowe.

Jakie rozwiązanie widzą eksperci? Co można zrobić, aby mimo porannego pośpiechu dorosłych i specyficznych preferencji smakowych dzieci, pożywne i prawidłowo zbilansowane śniadanie było stałym elementem dnia? - Rozwiązanie tej sytuacji jest całkiem proste i wcale nie czasochłonne – mówi ekspert, dr Aneta Górska-Kot. – Jeżeli dziecko preferuje na śniadanie kanapkę z serem lub wędliną nie należy zniechęcać go do tego rozwiązania. Warzywa i owoce można wprowadzić do diety dziecka, ale też dorosłych, w innej niż stała formie. Najlepszym rozwiązaniem do śniadania będzie szklanka soku, która zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia oraz naszego rodzimego Instytutu Żywności i Żywienia, stanowi porcję warzyw i owoców. Nalanie szklanki soku zajmuje chwilę, a też dzieci lubią tę formę posiłku. Nie należy się też obawiać, że sok nie jest odpowiedni dla dziecka. Mitem jest opinia, że soki to produkty kaloryczne. Zgodnie z prawem do soków 100% oraz soków owocowych i pomidorowych zabronione jest dodawanie jakichkolwiek cukrów. W produktach tych znajduje się cukier ale tylko ten, który znajdował się w warzywie lub owocu, z którego sok został wykonany. Dla przykładu 100 g pomarańczy to ok 45 kcal. Dokładnie tyle samo znajdziemy w 100 ml soku. Podając do śniadania sok możemy mieć też pewność, że cała rodzina dostaje naturalny produkt. Zgodnie z prawem do soków zabronione jest bowiem dodawanie jakichkolwiek konserwantów, sztucznych barwników czy aromatów.

- Zachęcam wszystkich rodziców do zwrócenia szczególnej uwagi na śniadanie. Regularność posiłków u dzieci, jak i u dorosłych, jest bardzo ważna. Ale regularne spożywanie śniadania jest wyjątkowo ważne. Jego brak prowadzi bowiem do dużo poważniejszych konsekwencji niż rezygnacja z kolejnych posiłków. Myśląc więc o zdrowiu całej rodziny i prawidłowym rozwoju dzieci powinniśmy zadbać, aby ten posiłek nie tylko był, ale też spełniał swoją funkcję. Osiągniemy to dbając aby stałym elementem śniadania była porcja warzyw lub owoców np. w postaci szklanki pysznego i zdrowego soku – podsumowała dr Aneta Górska-Kot, pediatra.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dorośli, dzieci, nawyki żywieniowe, owoce, posiłek, sok, warzywa, śniadanie


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»