78 procent Polaków ma świadomość, że nadmiar soli w pożywieniu prowadzi do nadciśnienia tętniczego. Choć wiemy, że sól spożywana w dużych ilościach szkodzi, to jednak wciąż króluje w polskiej kuchni. Aż 60% z nas uważa, że potrawy bez tej substancji nie mają smaku.
- Głównym składnikiem soli jest sód – mikropierwiastek potrzebny organizmowi, ale w ilościach niewielkich. Soli wystarczy spożywać 5 g dziennie, czyli tyle, ile mieści jedna łyżeczka do herbaty. Jemy jednak dwa lub trzy razy więcej – mówi serwisowi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. Sól o obniżonej zawartości sodu stosuje zaledwie 7% Polaków.
Od soli kuchennej zdrowsza jest sól morska. Co prawda ma tyle samo sodu, ile sól warzona, ale jest bogatsza w mikroelementy, przede wszystkim jod. Poleca się również sól himalajską, która zawiera siarczany i żelazo, oraz nieprzetworzoną sól kamienną.
Ograniczyć spożycie soli stara się 40% z nas. Jak zachować przy tym smak i aromat potraw? - Warto sięgać po przyprawy: gotowe mieszanki ziół, pieprz, majeranek czy czosnek – doradza ekspertka.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »